Skal man bruge WordPress eller Wix til at lave sin næste hjemmeside. Det er altid komplesk at skulle vælge en Websitebygger. WordPress er et open source content management system (CMS) mens Wix er en closed-source websitebygger. WordPress kan installeres på din egen webserver, men du skal selv stå for hosting og vil have flere tekniske aspekter at holde styr på. Wix er dog meget nemmere at bruge, da det er cloud-baserede. Det betyder at alle hosting og sikkerhedsopdateringer bliver håndteret af Wix.
Hvis man vælger WordPress, kan man enten bruge WordPress.com eller WordPress.org. WordPress.com er en hosted udgave, hvor WordPress står for hosting og vedligeholdelse. WordPress.org er derimod den selvhostede udgave, hvor du som bruger skal sørge for din egen hosting.
Wix har to forskellige versioner, den gratis version og premium versionen. Den gratis version giver dig mulighed for at lave en webside med begrænsede funktioner og Wix reklamer. Hvis man vil have fuld adgang til alle de avancerede funktioner, skal man opgradere til den premium version. WordPress har ingen begrænsninger for de funktioner der kan bruges, men hvis man vil have adgang til ekstra plugins og skabeloner, skal man betale for dem.
Wix har været på markedet i mange år, faktisk kom det på markedet i 2006. WordPress er også en gammel spiller, det kom på markedet i 2003. WordPress har dog en meget større brugerbase end Wix. Ifølge WordPress.org bruges WordPress af over 60 millioner mennesker verden over. Det vil sige at cirka 30% af alle hjemmesider der findes, er lavet med WordPress. Det er altså et populært valg, når man skal lave sin egen webside.
Som udgangspunkt er WordPress mere fleksibelt end Wix, da det kan tilpasses enhver type webside. WordPress har også flere plugins og skabeloner end Wix, hvilket gør det nemmere at finde lige præcis den funktion eller det design man leder efter. WordPress er dog ikke så brugervenligt som Wix, da der er større tekniske aspekter man selv skal holde styr på. Hvis man vælger WordPress, bør man have nogen teknisk forståelse for at kunne navigere i WordPress.
Udfordringer med WordPress
Der er altid pros og cons ved valg af løsning. I forhold til WordPress er nogle af de klare cons , at WordPress kan være svært at navigere rundt i, hvis man ikke har teknisk forståelse. Det kræver også mere vedligeholdelse end Wix, da WordPress er open-source. Det betyder at WordPress selv står for hosting og sikkerhedsopdateringerne. WordPress er derfor ikke helt så brugervenligt som Wix.
Udfordringer med Wix
Wix’ primære ulempe er dens lukkede kildekode, hvilket gør det rigtig svært at flytte din webside fra Wix til andre platforme. Wix har også færre plugins og skabeloner end WordPress, så det kan være svært at finde lige præcis den funktion eller det design man ønsker. Derudover er der reklamer på den gratis version af Wix, hvilket ikke er tilfældet for WordPress.
Konklusion
Det afhænger altså af ens behov, hvilken platform man bør vælge. WordPress giver større fleksibilitet og mulighed for at tilpasse sin webside, men det er ikke helt så brugervenligt. WordPress er dog særligt velegnet til store virksomheder eller hjemmesider med mange brugere. Wix er derimod meget nemmere at bruge, da det er cloud-baserede. Det betyder at alle hosting og sikkerhedsopdateringer bliver håndteret af Wix. Wix er god til mindre virksomheder eller personlige hjemmesider, da det er nemmere at navigere rundt i.